Het was in 2018 dat fanfare Oefening Kweekt Kennis uit Zevenbergschen Hoek op bezoek was geweest bij hun bevriende fanfare in Hellevoetsluis, muziekvereniging Voorne en Putten. Daarom was het hoog tijd dat er een tegenbezoek kwam en dat gebeurde afgelopen zondag 19 november 2023 in de kerk van Zevenbergschen Hoek. Beide fanfares staan onder leiding van dirigent Dominique Capello.

Muziekvereniging Voorne en Putten tijdens het uitwisselingsconcert in Zevenbergschen Hoek op 19 november 2023
Muziekvereniging Voorne en Putten

De fanfare uit Hellevoetsluis had hoog ingezet: ze wil in maart 2024 meedoen met het Vlaams Open Fanfare Kampioenschap. Hiervoor dienen ze een verplicht werk uit te voeren en een keuzewerk. Voor dit laatste heeft de fanfare gekozen voor Camelot, gecomponeerd door de 31-jarige Stein Aertgeerts. Het werk bestaat uit drie delen: een duel, een liefdesverhaal en een finale en het werd nu reeds uitgevoerd. De dirigent kennende zal hij er zeker nog verder aan werken maar het was nu al zeer indrukwekkend. De fanfare gaat er zeker hoge ogen mee gooien bij onze zuiderburen. Verder speelde de fanfare muziek uit The Thunderbirds en een orkestbewerking van I dreamed a dream uit Les Misérables. Om de plaats van samenkomst (de kerk) te eren, werd de Toccata in D klein gespeeld. Het bekende werk van J.S. Bach is gecomponeerd voor orgel maar deed het uitstekend in de uitvoering door de fanfare. De muziekvereniging sloot af met een nummer uit de musical The Wizzard of Ozz waarbij in het laatste deel, A brand new day, nogmaals het krachtige geluid van de gehele groep te horen was.

Uitwisselingsconcert met Voorne en Putten in de kerk in Zevenbergschen hoek op 19 november 2023
Fanfare OKK tijdens het uitwisselingsconcert met muziekvereniging Voorne en Putten op 19 november 2023

Fanfare OKK begon na de pauze met de symfonische mars Olympica, gevolgd door Ross Roy van de componist Jacob de Haan. Dat was een heel spektakel, gedragen door de mooie akoestiek van de kerk.  Zo ging de fanfare vrijwel de hele wereld rond want na Italië en Australië gingen ze naar Chicago met het nummer If you leave me now. In dit gevoelige werk was een mooie balans binnen de muziekgroep te beluisteren. Veel spanning, romantiek en wisselingen in dynamiek was er in de Klokkenluider van de Notre Dame. Voor de solopartij voor sopraan­saxofoon in het werk An Englishman in New York stond Susan Wevers garant. De partij klinkt misschien eenvoudig maar is een flinke uitdaging. Om de reis rond de wereld af te maken was het leven is goed in het Brabantse land leuk geweest maar daar had de dirigent niet voor gekozen. That Man, ooit gezongen door Caro Emerald, was wel een goed alternatief. De voeten van het enthousiaste publiek gingen misschien niet van de vloer maar stilzitten was er toch ook niet bij.

De middag werd afgesloten  met hartelijk dank aan alle aanwezigen waarna de bezoekende fanfare veel succes werd toegewenst voor hun aanstaande concours.