Fanfare Oefening Kweekt Kennis o.l.v. Dominique Capello | Foto: Kitty Lokate

Alle ingrediënten voor een gezellige middag kwamen zondag 4 juni bij elkaar: een heerlijk spelende fanfare, een zalige lunch, een groot aantal bezoekers en volop zon. Dit alles op het terras van Hotel Restaurant de Gouden Leeuw in Zevenbergschen Hoek.

“De voorbereidingen voor dit concert waren al in de coronatijd begonnen”, vertelt Neline Langerwerf. Zij organiseerde samen met Ingrid de Leeuw en een deel van het bestuur dit evenement. Met de eigenaren van de Gouden Leeuw werd gebrainstormd over de mogelijkheden tot er uiteindelijk een goed plan op tafel lag. Dirigent Dominique Capello zocht de te spelen stukken uit, repeteerde ze uitvoering met het orkest en het feest kon beginnen.

De mars Olympica was een stevige start en goed passend bij de fanfare. Het liet horen dat de bezetting, de verdeling van de verschillende instrumenten in het orkest, prima in orde was.

Direct daarna werd Seven Stories gespeeld. Dit werk is enkele jaren geleden door de Belgische componist Steven Verhelst in opdracht van OKK gemaakt. Het is gebaseerd op de melodie van het ‘sliertenlied’. Het sliertenlied wordt al vele jaren door de kinderen van de basisschool de Hoeksteen gezongen op de laatste dag van het schooljaar. De kinderen lopen dan in een lange sliert hand-in-hand door het dorp, luiden de schoolbel en zingen ondertussen dit lied. Op de vraag van de dirigent aan het publiek of er mensen waren die aan deze traditie hebben meegedaan staken verassend veel mensen hun hand omhoog. Veel echte ‘Hoekenaren’ aanwezig dus.

De uitstekend verzorgde lunch werd in drie delen geserveerd en dat gaf de leden van het orkest letterlijk even tijd om uit te blazen. Dat hadden ze nodig want de temperatuur op het terras steeg gestadig en het concert bevatte een flink aantal popliederen met snelle ritmes. Met name het stuk When the rain begins to fall, als lied gezongen door Jermaine Jackson, werd vol vuur en schitterend strak in tempo gespeeld. Verdere afwisseling kwam van het gevoelige lied Perhaps Love van John Denver, uitgevoerd als duet voor bugel door moeder Bernadet Cruijsberg en zoon Rob. De rest van de fanfare zorgde voor een zachte begeleiding waardoor de melodie en de tweestemmigheid mooi tot zijn recht kwam.

De fanfare OKK laat zich door het jaar regelmatig horen in de straten van Zevenbergschen Hoek: bij de avondvierdaagse, met Koningsdag, bij het dauwtrappen met Hemelvaart en intocht van Sinterklaas is ze van de partij. Elk jaar op tweede Kerstdag wordt een kerkdienst muzikaal opgeluisterd. Het lunchconcert en het komende ‘Late Summerconcert’ op 24 september van dit jaar zijn de grotere uitvoeringen die het spelen in en het luisteren naar dit orkest een prachtige beleving maken.